ÖPPNA UTBILDNINGAR & WORKSHOPS 2023

 

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Barnkonsekvensanalys – att pröva barnets bästa i strategiska beslut

1 juni @ 09:00 - 15:30

Barnets bästa ska synliggöras i strategiska beslut – det ger oss förutsättningar att leva upp till barnkonventionslagen. Men hur kan man komma fram till barnets bästa på strategisk nivå? Hur tungt ska barnets bästa väga, och hur görs avvägningar mot andra intressen? Välkommen till en utbildning som ger både kunskap och verktyg för ett konkret implementeringsarbete.

En prövning av barnets bästa (en så kallad barnkonsekvensanalys) ska göras i strategiska beslut inom alla samhällsområden. Prövningen av barnets bästa är ett verktyg för att identifiera rättighetsrisker och leva upp till barnkonventionslagen.

Utbildningen ger kunskap om vad barnets bästa betyder och kriterier för att göra en barnets-bästa-bedömning. Stort fokus ligger på metoder och verktyg för tillämpning och de krav en prövning ställer på verksamhetens rutiner och arbetssätt.  Vi fokuserar också på hur man kan resonera vid svåra avvägningar i de fall barnets bästa inte kan väga tyngst.

Efter utbildningen har deltagaren fått:
• Kunskap om barnkonventionen och innebörden av att konventionen är lag.
• Kunskap om begreppet barnets bästa: vad krävs för att åstadkomma en prövning med barnrättslig kvalitet? Hur hanteras konflikter och avvägningar?
• Metoder och verktyg anpassade för olika omfattande prövningar. Vi går igenom tre modeller för prövning och när detta kan tillämpas.
• Vägen vidare och goda exempel: Vi tittar på hur barnets bästa kan integreras med det ordinarie rutiner och arbetssätt i till exempel nämndbeslut.

Under utbildningen ges utrymme för samtal och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. Du får med dig goda exempel och mallar att arbeta vidare med i din egen verksamhet. Vi arbetar alltid med relativt små grupper för att göra det möjligt till goda samtal och mycket erfarenhetsutbyte.

Målgrupp
Du är chef/arbetsledare eller utredare och fattar beslut eller tar fram underlag till ärenden som berör barn på strategisk nivå. Ditt arbetsområde rör barn direkt eller indirekt inom samtliga verksamhetsområden.

Kostnad
Heldag inklusive fika 4 200 kr ex moms.

Anmälan
Anmälan görs här.Sista dag för anmälan är 15 maj. (Antalet platser är begränsat). Anmälan är bindande men du har möjlighet att överlåta din plats om du får förhinder.

Frågor?
Kontakta Emma Fagerstrand (0708-152251) emma@barnrattskonsulterna.se

Detaljer

Datum:
1 juni
Tid:
09:00 - 15:30
Webbplats:
https://forms.gle/RGrAKLz5JZFmYjjHA

Plats

Adress:
Fjällgatan 23B
Stockholm, 116 28 Sverige
+ Google Map