ÖPPNA UTBILDNINGAR & WORKSHOPS GÖTEBORG 2023

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Att pröva barnets bästa i individuella beslut – för socialtjänstens verksamheter (Gbg)

15 september 2023 @ 09:00 - 15:30

En konsekvens av att barnkonventionen är lag, är att barnets bästa måste få större genomslag i utredningar och beslut som rör individuella barn. Men hur kan man komma fram till barnets bästa? Hur tungt ska barnets bästa väga, och hur görs avvägningar mot andra intressen? Välkommen till en utbildning som ger verktyg för att leva upp till barnkonventionslagen och stärka barnets bästa i utredningar och beslut.

En prövning av barnets bästa ska göras i beslut som har stor påverkan på barn. Prövningen är ett verktyg som hjälper oss att identifiera rättighetsrisker och leva upp till barnkonventionslagen.

I beslut som rör barn på individuell nivå handlar det om att förstärka en utredning eller bedömning som redan görs med en barnets-bästa-prövning.  Men hur kan man komma fram till barnets bästa? Hur tungt ska barnets bästa väga, och hur görs avvägningar mot andra intressen?

Utbildningen ger kunskap om innebörden av begreppet barnets bästa och kriterier för att göra en barnets-bästa-bedömning. Vi går igenom de krav en prövning kan ställa på verksamhetens rutiner och arbetssätt, samt hur man kan resonera vid svåra avvägningar.

Efter utbildningen har deltagaren fått:
• Kunskap om begreppet barnets bästa: vad krävs för att åstadkomma en prövning med barnrättslig kvalitet? Hur hanteras konflikter och avvägningar?
• Metoder och verktyg anpassade för att pröva barnets bästa i individuella ärenden.
• Exempel på hur rutiner och arbetssätt kan förändras för att löpande integrera barnets bästa.
• Samtal och erfarenhetsutbyten med kollegor från andra kommuner.

Utbildningen varvar genomgångar med samtal och arbete med fallbeskrivningar. Du får med dig goda exempel och mallar att arbeta vidare med i din egen verksamhet. Vi arbetar alltid med relativt små grupper för att göra det möjligt till goda samtal och mycket erfarenhetsutbyte.

Målgrupp
Du är chef/arbetsledare, handläggare eller utredare och fattar beslut eller tar fram underlag till ärenden som berör barn på individuell nivå inom socialtjänst och LSS.

Kostnad
Heldag inklusive fika: 4 200 kr ex moms

Anmälan
Anmälan görs här. Sista anmälningsdatum är 28 augusti.(Antalet platser är begränsat). Anmälan är bindande men du har möjlighet att överlåta din plats om du får förhinder. 

Frågor?
Kontakta Emma Fagerstrand (0708-152251) emma@barnrattskonsulterna.se

Detaljer

Datum:
15 september 2023
Tid:
09:00 - 15:30

Plats

Adress
Första Långgatan 17b
Göteborg, 413 27
+ Google Map

© 2024 Barnrättskonsulterna | info@barnrattskonsulterna.se | 0708152251